Heisann! Her var det noe som gikk galt. Feil brukernavn eller passord, prøv igjen.

Revolusjonen digital videoannonsering

Utbrudd er landets første byrå med sertifisering i videoannonsering på YouTube, og vi ønsker nå å dele noen av våre erfaringer.


Postet av:

Dato: 13.08.2014

Kategori: YouTube


Nett-TV er kommet for å bli og Google melder om at YouTube i dag har 2.1 millioner norske brukere hver eneste måned. Det er kun TV-kanalene TV2 og NRK som har større rekkevidde, ennå.

 

I blant møter vi oppfatninger om at YouTube er forbeholdt ungdom og barn, men studier gjort av YouGov viser faktisk at 62 % av alle nordmenn mellom 55 og 74 år besøker videosiden minst en gang i måneden. Bruker du fem minutter på å lese denne artikkelen, så tenk på at i løpet av den tiden er det blitt lastet opp 500 timer med nytt videomateriale på YouTube.

 

Nå finnes det utallige fordeler med video på nett, for eksempel at en besøkende bruker dobbelt så lang tid på en landingsside som inneholder video, eller at det er 85 % større sjanse for et kjøp om bruker har sett video om produktet, men her skal vi heller ta for oss noen av fordelene med å bruke video som annonser på nett, fortrinnsvis på YouTube.

 

Veksten i videoannonsering har det siste året vært eksplosiv i utlandet, og vi begynner så vidt å se konturene av det her på berget også. I en fersk rapport publisert av BI Intelligence vises det til en forventning om dobling i omsetning fra 2013 til 2016, samtidig som omsetningen på tradisjonell TV-reklame forventes å synke med 3 % årlig. Cisco har også gjort en spennende studie som forteller at innen 2017 vil 69 % av all forbrukertrafikk på internett være video.

 

 

Viktigheten av å fange oppmerksomheten

 

Når det kommer til reklamesnuttproduktene til YouTube så finnes det to ulike varianter. Den ene heter Reservation, og krever at du kontakter en Googlerepresentant for oppsettet. Disse annonsene kan ikke hoppes over etter 5 sekunder, du må se ferdig annonsen før du får se videoen du opprinnelig skulle se.

 

Den andre varianten heter Auction, det er reklamesnutter som kan hoppes over etter 5 sekunder, samt at du selv har full tilgang til å sette opp, og administrere annonser, via Google AdWords-systemet. Det er også dette systemet vi i Utbrudd har konsentrert oss om, da studier viser at en bruker er 75 % mer mottakelig for reklamen, så lenge de har valget om å hoppe over den.

 

Dere skjønner sikkert viktigheten av de 5 første sekundene, altså før bruker har mulighet til å hoppe over annonsen. Dette er et rom for kreativitet og det har også snudd noe på hvordan en reklame bør bygges opp. På tradisjonell reklame sparer man ofte kruttet til slutt, mens på digitale videoannonser bør man fokusere på å fange interessen ved første øyeblikk.

 

Vi jobbet i andre kvartal 2014 med en omfattende kampanje for Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB), og deres Pupp og TOBB-kampanje. Se hvordan vi fanget interessen i denne videoen:

 

 
Sammenlignet med en annen kampanje som ikke utnyttet dette 5-sekunders rommet, opplevde vi en forbedring på 24 % i «ikke-hopp-over-video».

 

Nå finnes det utallige måter å kommunisere på i de første fem sekundene, men vår klare anbefaling er at man bør legge mye ressurser i nettopp dette. Ikke ta snarveien med å legge ut TV- eller kinoreklamen din uendret, tilpass heller videoen og utnytt formatet.  

 

Vi får også ofte spørsmål om hva den optimale lengden på en videoannonse er. Nå finnes det ingen fasitsvar på dette, det er heller ingen maksimal lengde, men vi har gjort oss erfaringer om at videoannonser på 30-45 sekunder fungerer godt. Så lenge innholdet er interessant og målrettingen er god ser vi ofte at omtrent 30 % av brukerne er med til fjerde kvartil (75-100 % av video).

 

 

Hva koster det?

 

I Norge er det ikke mange annonsørene som har fått øynene opp for denne muligheten ennå, derfor er prisene fortsatt kunstig lave. Kostnaden per visning ligger i dag på omtrent 0,70 kroner.

 

Husk også at man betaler kun for visninger som varer i minimum 30 sekunder, eller til slutten av videoen, om ikke er det kostnadsfritt. Er man nøye med utvelging av målgrupper og tilpasser budskapet og annonsen til ønsket publikum, så er mulighetene store for svært god ROI og branding.

 

 

Målrettingsmulighetene i Google AdWords for video:

 

  • Man kan geografisk målrette helt ned på kilometeren
  • Man kan målrette etter kjønn og alder
  • Man kan målrette etter interesser og digitalt bruksmønster
  • Du kan bestemme å kun vise video til tidligere besøkende av din nettside (Remarketing)
  • Man kan plassere annonser blant beslektede videoer eller emner
  • Du kan vise en bestemt video til noen som har sett en av dine andre opplastede videoer

 

Med slike målrettingsmuligheter, samt den lave kostnaden, så er videoannonsering noe som passer de fleste annonsører, både lokalt og nasjonalt, store som små. Den lokale baderomsbutikken kan plassere videoannonser med månedens tilbud til aldersgruppen 35-64 år, geografisk plassert i deres nedslagsfelt og med interesser som tilsier at de er i målgruppen. Husk også at kreativitet trumfer påkostet produksjon hver gang.

 

For større annonsører, med store TV-reklamebudsjetter, så er ikke nødvendigvis kutt i TV-reklame svaret, men samspillet mellom digitalt og tradisjonelt vil skape et større skille mellom vinnere og tapere.

 

 

Du kommer i gang med videoannonsering på YouTube ved å gå til adwords.google.com, eller ta kontakt med Utbrudd Performance Marketing for bistand.

 

Andre nettsider som tilbyr videoannonsering:

Facebook (i beta), VGTV, Dagbladet-TV, TV3 Play, lokalaviser med flere.

 

 

Kilder: YouGov, Google, BI Intelligence