Praktiske tips til YouTube - dette bør du tenke på

YouTube er verdens nest største søkemotor. Her er noen tekniske og praktiske tips til kanalen.
Skrevet av: Anders
Publisert:

YouTube og konkurrenter

Det foregår en kamp mellom kjempene Facebook og Google om ditt videoinnhold, og måler man i sosialt engasjement ser det ut til at Facebook trekker det lengste strået. Foreløpig.

Men, YouTube er fortsatt en kanal du som markedsfører må forholde deg til, her er noen grunner til hvorfor:

  • YouTube er verdens nest største søkemotor
  • 65 % av alle søkeresultat i Google inneholder video (kilde: Searchengineland)
  • YouTube er en god plattform for innbygging av videoinnhold på din nettside

I denne artikkelen skal vi la temaene innhold og budskap ligge, men heller se på noen helt konkrete tiltak du som YouTuber bør tenke på rent teknisk.

 

Andres annonser på dine videoer

Nå er det flere og flere som tjener penger på annonsevisninger på sine videoer på YouTube, men generelt er det få vi snakker med som vet at man faktisk kan skru av annonsevisninger på sine videoer. En konsekvens av dette kan være at en konkurrent bevisst plasserer sine annonser på dine videoer.

Her er et eksempel på en reiselivsaktør som dukker opp med sin reklamevideo før en av Nordic Choice Hotels videoer:

nordic-choice-hotels

Dette kan du enkelt gjøre noe med.

Gå inn på YouTube > Skaperstudio > Kanal > Avansert. Der finner du en avhukingsboks for «Tillat at annonser vises ved videoene mine». 

 

Universell utforming av video

Å legge til rette for god rangering i YouTube er ikke avansert. Tenk relevante titler, beskrivelser og tagger, i tillegg til oppnådd sosial respons, så har du gjort mye. Men det overrasker meg at det er så få som gjør videoene sine universelt utformet med hjelp av undertekster. Her er to viktige argumenter til hvorfor du bør gjøre dette. 1) Personer med nedsatt hørsel får med seg ditt budskap. 2) Å legge til rette for universell utforming gir store muligheter for økt synlighet i søkeresultat, spesielt på long-tail fraser, da du kan bli indeksert på alle ord som blir sagt i videoen.

For å komme i gang med teksting går du inn på Skaperstudio > Videobehandling > Rediger (på valgt video) > Teksting. Her kan du enten laste opp en tekstfil eller skrive inn manuelt direkte på YouTube. Synes du jobben blir for omfattende så finnes det hjelp. Gjør et søk etter «transcribe YouTube to text» og du finner sider hvor freelancere kan gjøre jobben for deg.

 

Driv trafikk fra YouTube til nettstedet ditt

Du har fått en ny, full visning av din 2-minutters video på YouTube. Flott! Hva nå?

Mange glemmer det å forenkle veien fra video videre til ditt nettsted. Du kan til og med rute trafikken til en relevant landingsside, alt etter hvilket tema videoen hadde. Nå finnes det to funksjoner i YouTube som gjør dette; den ene heter handlingsfremmende overlegg, mens den andre heter kort.

Før du får opprettet slike lenker må du først bekrefte ditt nettsted (gjøres på Skaperstudio > Kanal). Deretter må du tilknytte ditt nettsted (gjøres på Skaperstudio > Kanal > Avansert).  

 

Handlingsfremmende overlegg

Dette er en lenkeboks med et lite bilde som dukker opp ned i venstre hjørne av video ved avspilling. Enkelte hevder at disse boksene kan gi deg dårligere rangering og synlighet, dersom mange trykker på lenken tidlig i avspillingen. YouTube måler deg nemlig på avspillingsbrudd, og om bruker da ikke går tilbake for å se ferdig video kan dette være en påvirkende faktor.  

Slik ser et handlingsfremmende overlegg ut:

dmmh

Kort

Dette er en litt mer finurlig og relativt fersk funksjon (lansert rett før påske) i YouTube, med mulighet til å styre når i videoen den skal dukke opp, og den gir relativt god plass til bilde og tekst.  Du kan plassere flere lenker i samme video. Kort vil trolig bli den foretrukne metoden for å drive trafikk fra video til nettside, spesielt med tanke på økt kontroll av avspillingsbrudd. 

Slik ser den ut før du trykker:

kort1

Ved trykk på lenke kommer dette opp:

kort2

Med hjelp av kortene kan du lenke videre til andre videoer eller rute trafikken inn til din nettside.

Håper disse tipsene var til hjelp :)

 

Få gode råd og nyheter i vårt nyhetsbrev