Heisann! Her var det noe som gikk galt. Feil brukernavn eller passord, prøv igjen.

Hvorfor mikro- og makrokonverteringer er viktig for markedsføringen

Mikro- og makrokonverteringer kan gi deg full kontroll på hvordan besøkende bruker en nettside.


Postet av:

Dato: 15.09.2015

Kategori: Google Analytics


Fokus på mikro- og makrokonverteringer kan gi deg full kontroll på hvordan besøkende bruker en nettside, og om de faktisk gjør det du vil de skal gjøre. Med kontroll på ønskede handlinger kan du også markedsføre målrettet i etterkant av besøk, for å få dem til å fullføre det viktigste målet for nettsiden.

 

vår tur til GooglePlex, Googles hovedkvarter i California, fikk vi tips og råd fra Google og spesialister fra hele verden. Dette er den første av flere artikler, der vi deler noe av tipsene vi tok med oss.

 

Konverteringer
Konverteringer er de ønskede handlingene vi vil at besøkende skal gjøre på våre nettsider. Alle nettsider bør være laget med et formål. For å nå det ønskede målet, bør man ha klart for seg hvilke ønskede handlinger en besøkende gjør på nettsiden, som har en verdi for bedriften.

Er det en nettbutikk så er den tydeligste konverteringen et kjøp. Er det en firmaside med kontaktinformasjon og et kontaktskjema er gjerne henvendelser fra dette den viktigste konverteringen.

Mikro- og makrokonverteringer handler altså om å gi de ulike ønskede handlingene en verdi.


Makro og mikro
Makrokonverteringer de ønskede handlingene som har størst verdi, for eksempel et kjøp eller en utfylling av et skjema.

Mikrokonverteringene er de handlingene som besøkende gjør som ikke fører til en makrokonvertering der og da, men viser at besøket ligger tett opp til en makrokonvertering.

Dette kan være at de melder seg på nyhetsbrevet, leser flere bloginnlegg/artikler eller scroller seg helt ned på en landingsside.

Her er det veldig individuelt hva som har en verdi for en nettside, men det handler om å definere de handlingene/mønstrene som er viktig for din bedrifts nettside.

 

Segmenter
Disse ønskende handlingene er viktige parameter for å måle hvor gode ulike trafikkilder er, eller om det er versjon A eller B i en AB-test som fungerer best. Dette er bare to eksempler på hva vi kan knytte konverteringene opp imot i Google Analytics, her er det bare fantasien som setter grenser.

Når det så er samlet et grunnlag for både makro- og mikrokonverteringene kan vi lage ulike segmenter og bruke disse i markedsføringen.

Segmentene man lager blir da delt inn etter hvor betydningsfulle de er for bedriften eller hvordan dere ønsker å markedsføre til dem. Det kan enten være at dere ønsker å gi de som har spilt av en produktvideo for en gitt kategori en rabatt for å komme tilbake å kjøpe noe av det de tidligere har sett på.

Man kan fortelle de som har lest om tjenestene bedriften leverer, at man har fått mange gode tilbakemeldinger, slik at de får nok et påskudd til å velge din bedrifts tjenester. Også her er det bare fantasien som setter grenser.

Lag gjerne flere segmenter etter hvor betydningsfulle dine besøkende er og gruppèr dem etter hvor nærme de er en makrokonvertering og markedsfør med et budskap som passer til segmentet. Fordelen med å gjøre dette er at du kan påvirke kunden etter et besøk på nettsiden, da mot besøkende som med stor sannsynlighet vil kunne gjennomføre en makrokonvertering. Les mer om segmenter her.

 

Hvordan komme i gang
Hvordan får vi så tak i denne informasjonen om de ønskede handlingene som våre besøkende gjør? Det finnes flere måter dette kan løses på i dag. De fleste sender disse handlingene til Google Analytics der de fanges opp som nettopp handlinger. Et eksempel på dette kan se slik ut når det kontaktskjema blir fylt ut og sendt inn til Universal Analytics;

ga('send', 'event', 'kontaktskjema', 'innsendt');

eller hvis det er enda mere informasjon som handlingene skal deles inn etter;

ga('send', 'event', 'video', 'play', 'video om markedsføring', 3);

Tallet 3 forteller at det var episode 3 av videoen om markedsføring som ble avspilt.

Flere og flere går over til Google Tag Manager, hvilket vi også anbefaler, og med det verktøyet kan de ønskede handlingene spores uten å legge til flere script enn scriptet for GTM på nettsiden. GTM er et script som legges til på nettsiden hvor du så i selve verktøyet kan legge til de andre scriptene du trenger, eks. Google Analytics, Google AdWords og Facebook, uten å måtte legge de inn i kildekoden. I GTM definerer du så når eventuelle handlinger skal sende til Google Analytics ut i fra hva som skjer på nettsiden. F.eks. forteller du i GTM at den skal lytte til play-knappen på videoen og si ifra til Google Analytics med en handling når et klikk forekommer.

 

Oppsummert handler mikro- og makrokonvertering om å få innsikt i hvordan de besøkende bruker en nettside. Dataen kan man i etterkant benytte til å markedsføre mot de som gjennomførte ulike mikrokonverteringer, men ikke makrokonverteringer, for å få dem til å komme tilbake og gjøre nettopp det.