Heisann! Her var det noe som gikk galt. Feil brukernavn eller passord, prøv igjen.

Hvilke SEO trender blir viktige i 2017?

De viktigste SEO trendene for 2017


Postet av:

Dato: 30.01.2017

Kategori: Søkemotoroptimalisering


Selv om vi snart skriver februar, er det ikke for sent å sette seg inn i de viktigste SEO trendene for 2017. For er det en ting som er sikkert, så er det at det fremdeles er viktig å rangere godt i søkemotorer.

Noen av disse punktene vil være videreføringer av viktige trender fra 2016 og de foregående årene, mens andre er trender som vil få mer og mer fokus i tiden som kommer.

De trendene vi har valgt å se nærmere på og som vil være viktige å ta med seg i 2017 for å rangere godt i søkemotorer er:

 

 • Mobilvennlighet
 • Nettsidehastighet
 • AMP
 • Kvalitet
 • Semantikk
 • Strukturert data
 • UEX
 • Voice Search

Det som kjennetegner disse trendene er at de er veldig fokusert på bedre brukeropplevelse og mobil.

 

Mobilvennlig

2016 var det året hvor antall søk på mobil passerte desktop. Så har du ikke satt fokus på mobil, er tiden inne nå. Google kommer til å indeksere alle sider med utgangspunkt i mobilversjonen fremover. Det betyr etter hvordan innhold og lenker på mobilsiden sammen med andre faktorer som brukeropplevelse og lastetid.

Det er mange ulike grep å gjøre for å bli mer mobilvennlig, blant annet hvor fort siden laster inn, som vi skal se på i neste punkt.

 

Nettsidehastighet

Lastetid er en viktig faktor, både for Google, men også for leserne. 53 % forlater nettsiden før den er lastet inn hvis den tar mer enn 3 sekunder.. Det er derfor svært viktig å optimalisere nettsiden slik at lastetiden ikke er for lang. Noen gode råd for å redusere lastetid:

 

 • Komprimering av kode. Eksempel; undersøk om publiseringsplattformen du bruker har mulighet for å komprimere koden
 • Komprimer bilder. Bruk så små bilder som mulig.
 • Browser caching. Dette gjør at nettsiden tar kortere tid å laste inn ved senere besøk, ettersom noe informasjon om siden lagres lokalt.
 • La script laste inn etter selve siden er lastet inn. For eksempel putt JavaScript i bunnen av siden før </body> slik at en større del av siden lastes inn før scriptet begynner

 

AMP

En annen løsning for redusert lastetid er AMP- Accelerated Mobile-Pages. Brukeropplevelsen på mobil har gjort store fremskritt de siste årene og dette blir forsterket med AMP. AMP er en versjon av nettsiden din som har en mer strømlinjeformet versjon av HTML, CSS og som bruker Google caches, slik at nettsiden laster mye raskere. Med stadig kortere tålmodighet, og større krav til lastetid er det god grunn til at AMP blir viktig i årene som kommer. Flere publiseringsløsninger har plugins for å konvertere sider til AMP.

 

Kvalitet

Kvalitet er alltid viktig. Hvis du ønsker å stå ut i bransjen, innenfor emnet du skriver om eller i en bestemt nisje bør du kunne levere innhold som går mer i dybden og er bedre enn de du konkurrerer mot i søkemotoren. Gå mer i dybden og skap mer verdi for leseren. God struktur er noe som ofte blir oversett og kan være avgjørende for hvoran leseren opplever det du presenterer. Skriver du en artikkel, sørg for å ha:

 • En god overskrift som beskriver innholdet godt
 • En innledning som beskriver innholdet ytterligere
 • Gå i dybden på det emnet eller temaet du skriver om
 • Oppsummer de viktigste elementene å ta med seg fra artikkelen

 

Semantikk

I og med at vi har mobilen på oss til enhver tid, blir også spørsmålene og søkene vi foretar oss gjort i det øyeblikket de oppstår. For å illustrere dette kan vi for eksempel se på forskjellen mellom søkene; ”rørlegger i Trondheim” og ”hvordan fikse en lekk vask” Her er det store muligheter for å rangere godt på ”long-tailed-keywords”, og det søkeren faktisk er på utkikk etter.

Her er det viktig å forstå intensjonen for søket , og konteksten til de ulike søkeordene. Hvis du tilbyr et produkt eller en tjeneste må du forstå kundereisen til målgruppen din. Hvis du svarer på noe må du forstå hvordan folk søker etter svaret ditt.

 

Strukturert data

Strukturert data, som for eksempel Schema markup, er en effektiv måte å fortelle søkemotoren noe ekstra om hva siden inneholder og hva som står der.

Schema er et semantisk kodesett som lar søkemotoren forstå nettsiden din på en bedre måte, og gjør det lettere å vise den ”fra sin beste side” i søkeresultatet

Schema er i tråd med Googles ønske om å tilby en så god brukeropplevelse som mulig. Dette blir også forsterket med Googles satsning på kunstig intelligens og RankBrain, som er blant de viktigste rangeringsfaktorene. Denne kunstige intelligensen henter informasjonen som blir tillagt ved bruk av strukturert data, for å presentere så relevant søkeresultat som mulig til søkeren. Vi har begynt å se data i søkeresultatene som blant annet hvor lang tid en oppskrift tar. Med forrige punkt i bakhodet kan man for eksempel se for seg søk som ”kalkunoppskrift under 3 timer”, og da er det muligheter med strukturert data å gjøre seg enda mer relevant.

 

UEO – Optimalisering av brukeropplevelsen

I takt med at vi blir mer og mer utålmodig, blir også brukeropplevelsen stadig viktigere. Og ikke bare viktigere for forbrukeren, men også når det kommer til SEO. Med en god brukeropplevelse vil forhåpentligvis brukertiden på nettsiden øke før de går tilbake til søkemotoren. Sørg for å passe på:

 • 404-errors
 • Linker som ikke fungerer
 • Å ikke ha for hyppig bruk av keywords
 • Opplevelse av landingssider

For å optimalisere brukeropplevelsen bør du teste ut forskjellige varianter av elementer på siden din, og se hva som fungerer. A/B-testing for å teste to ulike løsninger opp mot hverandre er ypperlig for å forbedre brukeropplevelse. Det finnes også ulike verktøy hvor man kan få data på atferden på nettsiden. I Google Analytics kan en for eksempel se hvordan brukere på nettsiden navigerer, og hvis du legger merke til at det stopper opp noen plasser kan du gå inn og teste andre løsninger.

 

Voice

Med Siri, Google Home og Amazon Echo, og Google som melder at 20% av alle søk er Voice search er det greit å ha stemmesøk i bakhodet. Mye av denne teknologien fungerer kun optimalt for engelsk og det er derfor ikke det viktigste å tenke på for SEO i 2017. Men vi ser hvilken retning søk er på vei. Enheter som Home og Echo kalles voice first, og har hatt en stor økning i 2016, og det er god grunn til å tro at flere utviklere kommer etter. Med større fokus på stemmesøk og økende bruk er det nærliggende å tro at dette påvirker utviklingen av søkemotorene.

 

Kort oppsummert er brukeropplevelse i form av mobilvennlighet og nettstedhastighet viktig for SEO i 2017. Tar du godt vare på de besøkende på nettsiden din, vil det øke dine sjanser for gode rangeringer hos søkemotorene.

 

Lykke til!